Derfor bør du prøve mindfulness

mindfulness

Har du indimellem svært ved at være i nuet, og oplever du ofte, at du tænker langt ude i fremtiden og har mange bekymringer? Så bør du overveje at prøve kræfter med mindfulness. Mindfulness er en meditationsform, der har rødder i buddhismen. Her arbejder du primært med opmærksomheden og fokuserer indad. Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad det er, og hvordan du kommer i gang.

Hvad er mindfulness?

Som sagt er mindfulness meditation. Det fungerer på den måde, at du lærer at rette din opmærksomheden mod nutiden – det vil sige alt, hvad der sker lige nu og her. Du lærer at være opmærksom på dig selv, og du lærer at lytte til egen krop og være god mod dig selv. Metoden er opstået i buddhismen, som fokuserer på menneskets jagt på lykke og undladelse af smerter og lidelser.
I denne type meditation fokuserer du på alt, hvad der foregår inde i dig og på alt, hvad der dukker op. Det vil sige tanker og følelser. Essensen er, at acceptere alle tanker og følelser – både de negative og positive. Derudover lærer du at blive bedre til at koncentrere dig om alt det, der foregår inde i dig. Det vil sige, at du også lærer at afskærme for alle de negative tanker ved udelukkende at fokusere på de positive tanker.

indre ro

Sådan kommer du i gang

For at komme i gang med mindfulness, bør du lede efter forskellige meditationer, der kan hjælpe dig i gang. Der findes mange forskellige gratis øvelser på Youtube eller via apps. Men hvordan foregår det?
Når du kommer i gang med en meditationsøvelse, skal du lære at fokusere på din koncentration. Her vil du formentlig først blive bedt om at fokusere på din vejrtrækning og lede fokus og koncentration i den retning. Samtidig skal du lægge mærke til alt, hvad der foregår omkring dig – det vil sige lyde og omgivelser. For at meditationen får den fulde effekt, er det dog vigtigt, at du sidder alene og i ro og mag. Find derfor et sted og en position, hvor du føler velbehag.
Efterfølgende får du lov til at lade tanker og følelser strømme til, uden du behøver at stoppe dig selv. Du fokuserer på alt det, hvad der sker inde i dig. Lad alle positive og negative tanker og følelser få lov til at udfolde sig. Her er udfordringen også at blive siddende i længere tid og acceptere situationen. Når tankerne og følelserne har fået lov til at stikke i mange forskellige retninger, skal du vende tilbage til din vejrtrækning og fokusere på din koncentration – nuet.
Mindfulness betyder med andre ord, at du skal lære at vågne op til det liv, der sker lige for øjnene af dig. Du skal lære at søge udenom bekymringerne som for eksempel fremtiden og være til stede i nuet. Når du tager dig selv i ikke at være i nuet, lærer du, gennem meditationen, at lede tilbage til det, der foregår lige nu og her – for eksempel gennem sanserne, hvor du lytter, smager, ser eller mærker.