Den hurtige guide til fiskemetoder

fluefiskeri
eventyr

Når det kommer til fiskeri, så kan det godt være uoverskueligt at forstå alle de forskellige metoder og teknikker. Især nye lystfiskere kan have svært ved at danne sig et overblik og finde ud af, hvor de skal begynde. Hvis ikke man har nogle bekendte eller familiemedlemmer til at rådføre sig hos, så kan det være en god ide at besøge den lokale fiskegrejsbutik. Her vil de med sikkerhed gerne hjælpe med råd og vejledning. Derudover findes der også store mængder frit tilgængeligt information og instruktionsvideoer til fiskeknuder osv. på nettet.

Hvilke metoder findes der

Overordnet set inddeles fiskeri typisk i 2 overordnede kategorier: spinnefiskeri og fluefiskeri. Spinnefiskeri er den mest almindelige form for fiskeri, og det er typisk her de fleste starter. Her bruges forskellige typer af endegrej som f.eks. blink, spinner og wobler til at fange fisken. Alt afhængigt af, hvilken art der fiskes efter, så findes der forskellige underkategorier af de nævnte typer af endegrej, som egner sig bedre.

Fluefiskeriet er en helt anden måde at fiske på. Her bruges mindre typer af endegrej kaldet fluer. Disse imiterer dog ikke kun insekter. De kan også ligne små fisk som f.eks. kutlinger, tobiser eller hundestejler. Det der gør, at fluefisker adskiller sig markant fra spinnefiskeri, er den tykke flueline. Det er nemlig den, der udgør vægten og sørger for at stangen bliver ”spændt op”, så de lette fluer kan kastes ud.

Fluefiskeri

fluefiskeri

Grundet den fundamentale forskel fra spinnefiskeri, så kræver fluefiskeri også noget specielt grej. Især den tykke flueline er anderledes. Den klassificeres ud fra dens vægt og udformning. Jo højere tallet er, desto tungere er fluelinen. Der findes et stort udvalg af flueliner, men her kan du danne dig et godt overblik over, hvilke typer og mærker der er tilgængelige – www.topgrej.dk/fluegrej/flueliner.html.

Hjulet til fluefiskeriet er også anderledes designet, sammenlignet med dem til spinnefiskeri. De skal nemlig kunne opbevare den tykkere line, hvilket er grunden til det anderledes udsende. De følger dog den samme klassificering som linerne, og det gør det nemt at finde den rigtige størrelse.

Stængerne til fluefiskeri bruger også denne klassificering, men stængerne adskiller sig fra spinnestænger, ved at være blødere. De skal nemlig kunne spændes op udelukkende med vægten, fra den tilhørende flueline.

Spinnefiskeri

Denne fiskemetode kender de fleste, der har prøvet at fiske. Stængerne til spinnefiskeri varierer meget i længden og hvor kraftige de er. Åfiskeri kræver stænger på omkring 7 fod med en anbefalet kastevægt (vægten på det endegrej der bruges) på >10g. Kystfiskeri med længere kast kræver en længer stang mellem 8 og 10 fod og en kastevægt på >30g

Ligesom stængerne varierer i længde, så varierer størrelsen på hjulet til spinnefiskeri også. Et hjul i størrelse 3000 er godt til det meste fiskeri herhjemme, både til kyst- og søfiskeri. Der findes også mange forskellige mærker og prisklasser, så alle kan typisk være med.

Linen til spinnefiskeri er markant tyndere end en flueline. Typisk bruges der liner med en tykkelse på 0,15mm (hvis det er fletline) eller 0,25mm (hvis det er nylonline).