Derfor bør du have en blodtryksmåler i hjemmet

Blodtrykmåler

Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til hjertekarsygdomme. Faktisk skønnes det, at helt op imod 1 million danskere går rundt med forhøjet blodtryk. 30 procent af disse er slet ikke klar over, at de har det, da der ofte ikke er nogle symptomer. Med en blodtryksmåler i hjemmet kan du selv holde øje med, om dit blodtryk er for højt. Derved kan du gøre noget ved det, før det udvikler sig til hjertekarsygdomme. Hos www.homecare.dk finder du et stort udvalg af blodtryksmålere til hjemmebrug.

Hvad måler en blodtryksmåler?

Når du målet blodtrykket, måler du hvor hårdt dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod rundt i kroppen. Blodtrykket angives med to tal, der kaldes det systoliske og diastoliske tryk. Det systoliske tryk er det højeste tryk i en pulsåre. Det diastoliske tryk er det laveste tryk på pulsåren væg, når hjertet hviler sig imellem to slag. Når du måler blodtrykket derhjemme i ro og mag, må trykket ikke være højere end 135/85. Er blodtrykket ved flere målinger højere end det anbefalede, bør du søge læge, da du så har forhøjet blodtryk.

Er du i risikogruppen for forhøjet blodtryk?

Der er som sagt en femtedel af den danske befolkning, der lider af forhøjet blodtryk – og ofte helt uden at vide det. Hvis du er i risikogruppen for at udvikle forhøjet blodtryk, gør du derfor klogt i at anskaffe en blodtryksmåler til hjemmet. Det anbefales, at du holder øje med dit blodtryk, hvis du er over 50 år, ryger cigaretter, spiser fed mad, er overvægtig, dyrker for lidt motion, har forhøjet kolesterol eller diabetes, og hvis der er hjertekarsygdomme i din nærmeste familie. De fleste, der lider af forhøjet blodtryk, er slet ikke klar over, at de har det. Der er dog nogle, der oplever symptomer som hovedpine, hjertebanken, åndenød og synsforstyrrelser. Oplever man disse symptomer, og tilhører man risikogruppen på grund af ovenstående faktorer, bør man søge læge eller anskaffe en blodtryksmåler til hjemmet. Forhøjet blodtryk øger nemlig risikoen for blodpropper i både hjerte og hjerne. Heldigvis kan forhøjet blodtryk ofte afhjælpes ved at skifte til en sundere livsstil, og det er derfor ikke altid nødvendigt med medicinsk behandling.

Sådan måler du dit blodtryk

Når du måler dit blodtryk derhjemme, skal du først og fremmest følge målerens brugsvejledning. Inden du måler blodtrykket, skal du forholde dig i ro i fem minutter, og du skal sidde eller ligge stille, mens målingen udføres. Undgå desuden at tale, spise og drikke, mens blodtrykket måles, da det kan forstyrre målingen. Moderne blodtryksmålere er såkaldt fuldautomatiske og utroligt simple at anvende. Først placeres manchetten om overarmen, hvorefter der trykkes på en knap, der puster luft ind i manchetten, så den strammer om armen. Sørg for at manchetten passer til din overarm. Er din overarm mere end 36 cm i omkreds, skal du have en blodtryksmåler med stor manchet for at opnå et korrekt resultat. Efter kort tid lukkes luften igen ud af manchetten, og resultatet vises på displayet.