Hvornår skal vi overveje at involvere en parterapeut?

parterapeut

Når I oplever problemer i parforholdet, så er jeres første tanke sikkert ikke at involvere en parterapeut.  

Mange tænker nemlig at parterapi først er noget, man tager fat i, når problemerne har vokset sig større, og omhandler meget mere end daglige gøremål og børneopdragelse. Sandheden er dog, at en parterapeut kan hjælpe jer i mange situationer – også dem som ikke nødvendigvis omhandler, utroskab, skilsmisse og andre store kriser.  

Brug parterapeuten til at udvikle jer med 

Vi ændrer os alle sammen i løbet af livet. Det er ikke kun vores partner, der påvirker os, men også kollegaer, familie, vores børn, udefrakommende oplevelser, det vi læser, det vi ser og det vi hører. Dertil kommer at vi automatisk ændrer og udvikler os med alderen. Har du været sammen med din partner i mange år, så vil du måske opleve, at I er ved at udvikle jer i forskellige retninger, og det behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting, men I kan med fordel bruge en parterapeut til lige at finde tilbage til nærværet, og de ting der gør, at I elsker hinanden, og ligesom tage temperaturen på forholdet.  

Hos parterapeut – The Praxis i København oplever man hyppigt at hjælpe par med at komme tættere på hinanden, også selv om forholdet egentlig fungerer ok. Nærvær og kærlighed kan man nemlig aldrig få for meget af. 

Selvfølgelig skal dit parforhold også vedligeholdes. 

Det er de færreste, der undlader regelmæssige tandlægeeftersyn eller at køre bilen til service på værkstedet. Ligeledes gør vi hyppigt rent i hjemmets kroge og sørger for at lufte ud – alt sammen for at forebygge og vedligeholde tingenes tilstand. Men parforhold og generelt menneskelige relationer er faktisk et af de steder, hvor der sker flest forandringer gennem hele livet, så det burde faktisk være logisk også at vedligeholde parforholdet og give det et par eftersyn med jævne mellemrum. En tid ved en parterapeut koster ikke mere end et serviceeftersyn på bilen, en enkelt overnatning på et hotel, eller et par koncertbilletter til en hyggelig aften. 

Små justeringer kan gøre en stor forskel 

Desværre er der mange, der tror, at parterapi handler om at skulle rode rundt i gamle historier, finde traumer fra barndommen, og tale om kæmpestore følelser. Men sådan er det faktisk sjældent. Når man bruger parterapi som forebyggende eller et udviklende værktøj, så kan det gribes an på rigtig mange måder. Faktisk er det ofte meget små justeringer der skal til for at gøre en kæmpe stor forskel. Det kan handle om helt små ting, som lige at få forventningsafstemt, eller ændret få ting i de daglige rutiner. Det kan også blot være at den ene part ikke føler sig hørt, og den anden part måske synes, at der mangler en smule frihed, eller mere tid sammen. Man kan se parterapi som en mulighed for at koble af fra omverdenen, lytte og tale med hinanden, uden forstyrrende elementer som børn, telefoner osv. I vil måske blive overrasket over hvor meget en fordybende samtale om de vigtige ting rent faktisk kan gøre for jeres parforhold.