Et liv med sygdomsangst

sygdomsangst behandling

Der er mange psykiske sygdomme, som man kan fejle. En af de mindre kendte er sygdomsangst, som førhen blev kaldt for hypokonder. Men sygdomsangst er en virkelig sygdom, som kan gøre ens liv mere besværligt.

Symptomer på sygdomsangst 

Sygdomsangst er en sygdom, der gør, at man er bange for at fejle noget alvorligt. Det kan fx være, at man er meget bange for at få blodpropper eller kræft. Symptomer på sygdomsangst er angst for sygdomme, overtænkning omkring sygdomme og helbred, overvåger sin krop for symptomer, opmærksom på fornemmelser fra ens krop, man fejlfortolker de signaler, som kroppen sender, og man forsøger at blive beroliget ved lægen. Det kan være så slemt, at man kan se symptomer, der slet ikke er der. Fx at man har ondt i benet, og så tror man, at det er en blodprop. Så kan hovedet ikke komme væk fra den tanke. Selv hvis man går til lægen, så kan man stadig være i tvivl, om det er en blodprop. Den tanke kan være svær at få væk. Sygdomsangst kan være så slemt, at man reelt tror, at man har fået en blodprop, og at man bliver indlagt for det, men hvor det viser sig, at det er angsten, der har udsendt signaler.  

Der findes en behandling 

Der er heldigvis hjælp at hente. Der findes behandling for det. Hvis du har brug for sygdomsangst behandling, så skal du være hurtig. Jo længere tid, at man går med sygdomsangst jo sværere er det, at komme af med den igen. Men uanset hvor slem ens sygdomsangst er, så kan den behandles, men jo før jo bedre. Behandlingen kræver, at man arbejder med sig selv, og det kan for nogen godt være hårdt, men det er en god og effektiv behandling, som for nogen virker lindrende ret hurtigt. Den form for behandling hedder Metakognitiv terapi. Målet med behandlingen er, at man skal ændre ens tankemønstre og få et nyt tankemønster. Man lærer nye måder at kontrollere de negative tanker. Denne form for behandling bliver også brugt til andre psykiske sygdomme. Ens krop er vant til at opfange fare og trusler, hvor man dermed opdager, at man nogle gange fejler noget. Flere har prøvet, at de havde en fornemmelse af at fejle noget, hvor det viste sig at passe, og at man reelt fejlede noget, men for nogen har de fornemmelser taget helt overhånd. Men det kan komme væk ved, at man vælger at søge efter hjælp, og at man er indstillet på at ville arbejde med sig selv. 

Et nogenlunde normalt liv med sygdomsangst 

For nogen er det muligt at få ens gamle liv tilbage, hvor man er helt fri for sygdomsangst. For andre bliver sygdomsangsten nedsat, men hvor det er på sådan et stadium, at det er til at leve med. Hvor man har lært nogle nye tankemønstre og måder at kontrollere sygdommen på, så man kan leve med den. Hvis man vælger at søge efter hjælp, så kan man få et godt liv, hvor igen kan nyde alle de gode ting i livet.