Helstegt pattegris

En helstegt pattegris er noget nær det ypperste en dansk sommerfest kan byde på. Alle påskønner en velsmagende pattegris til deres fest, og folk vil helt sikkert huske din fest udelukkende på grund af maden. Netop derfor er det en fremragende ide at investere i en helt stegt pattegris. Det er dog ikke hver dag, man bestiller sådan en gris, så vi har forsøgt at besvare spørgsmål, du eventuelt måtte have i forbindelse med købet af en billig helstegt pattegris. Hvis du stadig ikke har fået svar på dit spørgsmål efter at have læst dette, anbefaler vi at tage kontakt til leverandøren, da han helt sikkert vil være i stand til at besvare alle dine spørgsmål.

Hvilket slags tilbehør er bedst til helstegt pattegris?

Du kan ikke kun servere grisen til din fest. Så hvilket slags tilbehør går egentlig bedst med hel stegt pattegris? Det afhænger for det første af anledningen. Dernæst spiller årstiden også en stor rolle. Pattegris kan nydes året rundt, men bliver primært serveret om sommeren.

Skal grisen serveres om sommeren, anbefaler vi at vælge noget tilbehør, som ligger let i maven. Det kunne eksempelvis være en pastasalat eller kartoffelsalat. Hvis det er koldere i vejret kunne flødekartofler eller lignende være et fremragende bud på godt tilbehør til hel stegt pattegris. Generelt fungerer pasta og kartoffel tilbehør komplimenterende til grisens helt specielle marinade.

Alle leverandører af pattegrise tilbyder også, at du kan købe tilbehør til grisen med, så du ikke behøver stå i køkkenet i flere timer for at forberede tilbehøret.

Hvad hvis vejret er dårligt?

Selvom det primært er om sommeren stegt pattegris bliver leveret, betyder det ikke nødvendigvis, at vejret er godt – især ikke i Danmark. Har du mulighed for at dække grillen, er det dog intet problem, at det regner. Mange leverandører tilbyder desuden at medbringe dække, da de har stor erfaring i at grille heltstegt pattegris i regnvejr.

Så hvad med prisen på en heltstegt pattegris?

Da grisen skal grilles på det sted, hvor den skal serveres, er det ikke muligt at få en kuvertpris. I stedet betaler man for en hel gris ad gangen.  Afhængigt af størrelsen på grisen kan den mætte minimum 30-40 gæster. Det er derfor op til dig at anslå en kuvertpris baseret på antallet af gæster til din fest og den samlede pris på grisen.

Der er en række faktorer, som spiller ind i forbindelse med prisfastsættelsen af grisen. For det første skal du vurdere, om du vil have en slagter til at tilberede grisen. Hvis du ønsker dette, skal du betale hans arbejdstimer, hvilket får den samlede pris på grisen til at stige. Hvis du ønsker tilbehør, vil dette naturligvis også influere på prisen.

En anden vigtig faktor er hvor og hvornår, du skal afholde din fest. Skal du holde festen i slutningen af juni, hvor det er populært at få serveret helstegt pattegris, vil prisen sandsynligvis være højere. Derudover skal du nok også bestille længere tid i forvejen, da grisene ellers vil være udsolgt.

Er prisen afhængig af om grisen skal leveres til København eller Aalborg?

Den største influent på prisen er dog, hvor i landet du skal afholde din fest. For det første vil konkurrencen mellem udbyderen være større nær store byer som Odense og Aarhus. Det er positivt for dig som privatperson, da det betyder, at prisen sandsynligvis vil være lavere, end hvis du skal bestille helstegt pattegris til din fest i Vestjylland eller Sønderjylland. Bor du på fyn er du ligeledes heldig, da alle leverandører til Odense også leverer til resten af øen, og nogle helt til byer som Vejle og Vestsjælland. Leverandørerne til Aarhus dækker selvfølgelig også den umiddelbare nærhed, hvorfor hele Østjylland er dækket ind.

Heldigvis er helstegt pattegris så normalt i Danmark, at det er ganske nemt at finde en udbyder, uanset om du bor i Midtjylland, Nordjylland eller Nordsjælland.

Du skal desuden være opmærksom på, at de fleste udbydere har en ekstra takst pr. kilometer kørt, så husk at gennemse dette, før du vælger, hvem du gerne vil have til at levere pattegrisen.

Hvem skal stå for at tilberede pattegrisen?

I forbindelse med udskæring af grisen kan du enten vælge selv at grille og partere grisen eller få en slagter eller kok til det. Det er de færreste, som tilbyder stegt pattegris ud af huset, så derfor er du nødsaget til enten at hyre en til det eller gøre det selv. Vælger du at få assistance fra en slagter vil prisen være højere, men til gengæld er du også sikker på, at kvaliteten af arbejdet er højt. Desuden slipper du for selv at bruge hele dagen på tilberedelse af maden. Vælger du selv at grille grisen, skal du sandsynligvis leje en grill, som har plads til en hel gris, hvilket de færreste har stående hjemme i baghaven. Derudover skal du hele tiden holde øje med grisens stege og grill tid. Kort sagt er det meget lettere at overlade denne opgave til en professionel, da han ved præcis, hvordan grisen skal tilberedes, så den bliver perfekt.

Et lækkert og unikt alternativ til helstegt pattegris på grill vil være at stege vildsvin. Det er blevet mere og mere populært og er noget, mange udbydere også tilbyder.